Belly dance, dans oriental

Belly dance-ul este cea mai veche forma de dans, cel mai vechi dans al intregii civilizatii, fiind o modalitate majora de exprimare a feminitatii de mii de ani incoace. Originile ei se pierd in misterele anticelor culturi ale fertilitatii. Cele mai indepartate marturii ale existentei lui provin din Orientul  Mijlociu, Africa de Nord si vechile temple ale Indiei, inca din perioada precrestina, avand puternice conotatii religioase si fiind deasemeni o parte importanta a vietii sociale a acelor timpuri. Miscarile puternice ale soldurilor si zonei pelviene si cele de unduire ale abdomenului erau o modalitate prin care femeile se antrenau pentru procesul nasterii.

Cele mai intalnite denumiri pentru dansul oriental sunt: “RAQS SHARQI” sau “RAQS SHARKI” (denumirea clasica din Egipt), “RAQS BALADI” (dans folcloric din Egipt), “RAQS FARRUH” (‘’dansul fericirii”, Liban), “ORYANTAL DANSI” (dans oriental, Turcia), “DANSE DU VENTRE” (dansul din abdomen, Franta), “BELLY DANCE” (dansul din buric, SUA), “ORIENTAL DANCE”, “ARABIC/ARABIAN DANCE”, “MIDDLE EASTERN DANCE”, “EGYPTIAN ORIENTAL”, “RAQS ARABI”…

Dansul oriental nu are niciun format de scris, nu are reguli de urmat si nicio asociatie care sa declare ca acesta este modul in care acesta trebuie facut. Dansul s-a dezvoltat prin istorie, de la istoria antica se pare ca a fost si a trecut pe la femei de la fete, femei, care apoi au devenit ele insele o forma de autocunoastere a corpului, expresiile lui, un ritual, o traditie si sau de sex feminin, un divertisment in forma naturala, ca o forma de a copia, dar nu precum cuvintele pe suport de hartie sau de piatra…

Cand o femeie danseaza isi foloseste tot corpul inclusiv capul, parul, umerii, mainile, bratele, pieptul, buricul, soldurile, fundul si picioarele… o femeie danseaza din suflet in primul rand pentru ea, dupa aceea pentru iubit sau ceilalti care se uita la ea… dansul oriental are miscari senzuale, poate sexi, dar nu este striptease cum cred unii… este o arta… si nu oricine poate dansa oriental… in ziua de azi este greu sa gasesti dansatoare de oriental pur… si lumea crede si intelege altceva daca asculta si citesc in ziare sau vad la televizor, dar nu incearca sa citeasca istoria acestui dans… sa vada ce inseamna cu adevarat… si vor vedea ca sunt totusi si dansatoare care danseaza belly dance adevarat…

Egipt… este prima tara care iti vine in minte cand te gandesti la dansul oriental si te gandesti la cele mai bune dansatoare: FIFI ABDOU, LUCY, DINA, SOHAIR ZAKI, NAGWA FOUAD, TAHYA KARIOKA, SAMIA GAMAL, NAIMA AKEF…

Egipt este tara la care aspira multe doamne si domnisoare interesate de dansul oriental, costumele uimitoare in mii de culori, accesoriile briliante, muzica ce te face sa vibrezi si mancarea de la care nu te poti abtine. Costumul pe care il poarta este foarte important la fel si muzica pe care o alege dansatoarea. Un costum colorat, lucrat de mana, care sa-i scoata in evidenta corpul, personalitatea, abilitatile, face diferenta intre o dansatoare profesionista si una amatoare.

Muzica pentru belly dance nu este numai de un singur fel. Provine din diferite culturi care au inconjurat Mediterana, din Grecia si Turcia, pana jos in Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Instrumentele specifice variaza de la tara la tara. In dansul oriental din Egipt si Liban instrumentele traditionale sunt: “oud”, “kanoun”, “kaman”, “nay”, “rababa”, “mizmar”, “dumbek” si “riq”. Pentru dansurile turcesti sunt: “saz” si “azoukie”, “kanoun”, “dumbek” si “zurna”. Pe langa aceste instrumente specifice pot fi adaugate chitara sau orga si alte instrumente care pot face minuni in show-urile live date pe scenele din Egipt, Liban, Arabia Saudita, Turcia etc.

STILURI DE DANS ORIENTAL:

SAIDI - este un dans cu batul (asaya) mai mult pentru barbatii din Upper Egypentru Traditia spune ca ei carau bete lungi de bambus care le foloseau ca arme si asa au evoluat dansul cu batul. Femeile apoi au inceput sa danseze cu batul, transformand dansul intr-unul bland si jucaus, creandu-si astfel propriul stil (raqs al assaya).

GHAWAZEE - sunt tiganii care traiesc in Egipentru Muzica, dansul si cultura difera de Saidi, de obicei folosind cymbals.

BALADI - tradus din araba acest cuvant inseamna “tara mama”, “locul in care m-am nascut”. In general era dansat in casele femeilor si pentru femei, de obicei fiind miscari de solduri. Costumele traditionale pentruacest dans erau: galabee alba, esarfa pe solduri si o esarfa pe cap. Este un dans foarte popular in Egipt, in special in partea centrala a vechiului Cairo, pe strada Mohamed Ali, unde multi dansatori faimosi au fost nascuti si traiesc acolo. Acesta este un stil de dans al faimoaselor dansatoare precum: Nagwa Fouad, Fifi Abdou, Zinat Olwy.

KHALIGI - inseamna golf, iar in lumea dansului este folosit pentrumuzica si dansul tarilor arabe de la golf: Arabia Saudita, Kuweit, Bahrain, Qatar, Emiratele Arabe Unite si Oman. Acest grup de dansuri este dansat de femei si pune accentu pe frumusetea costumului si al parului dansatoarei. Miscarile include rapide miscari de umeri, batai din palme pe diferite ritmuri si diferiti pasi. Rochia traditionala pentru acest dans este abaya.

NUBIA - renumit in cele mai vechi timpuri ca Regatul Kush, se stabileste de la sud de Assuan la capitala Sudanului-Khartum. Oamenii nubieni au pielea mai inchisa la culoare decat egiptenii, au limbajul lor, cultura si traditiile proprii. Aswan este cel mai insorit loc din Egipentru Este situat in partea de sud a tarii si in cele mai vechi timpuri a fost oras de granita. Viata aici este foarte lenta. E foarte placut sa mergi pe jos de-a lungul Cornwall sau cu barca pe raul Nilului, sa stai intr-un restaurant mic cu vedere la apa si sa asculti muzica nubiana veche. Dansul nubian este un dans de grup, costume colorate si ritmuri speciale neobisnuite. Oamenii din Nubia sunt foarte bucurosi si le place sa danseze mereu impreuna. Cu ocazia casatoriilor sute de oameni vin impreuna sa danseze. Accesoriile pentru acest dans sunt tamburina (dof) si trestia de farfurie (hons) .

SIWA - este unul dintre dansul beduinilor arabi. La granita cu Libia si Africa in Desertul Saharei, intre munti este un sat de beduini numit Siwa. O data a fost considerata a fi cel mai inaccesibil din tot Egiptul pana de curand. Locuitorii din Siwa au propria lor cultura si propriile traditii si vorbesc limba berbera, diferita de araba. Cele mai multe dintre femei purtau rochii traditionale si bijuterii de argint. Numele arab de decontare “Wahet Siwa” suna ca ‘’oaza in oras”. Principalul accent in dansul din Siwa este axat pe miscarile soldurilor. Un numar mic de dansatori profesionisti pot efectua acest dans. Costumele traditionale pentru acest dans sunt galabeea mare, pantaloni largi si esarfa pe cap care acopera jumatate din fata. Femeilor le placea sa foloseasca multe accesorii pentru maini.

HAGGALA - este un stil de dans al beduinilor care traiesc in oazele din Sahara. In araba haggala inseamna”sarind”. Este un dans foarte energic cu o atentie foarte mare pe miscarile soldurilor. Bataile si sariturile (folosite mai mult de barbati) sunt de asemenea folosite. Dansul barbatilor Haggala este similar cu cel libanez DABKA. Costumul traditional la acest dans este o rochie si fusta cu multe manecute.

ANDALUSIAN - Andalusia a fost numele partii de sud a Spaniei care a fost ocupata de arabi pentru800de ani. Acest dans a fost descoperit in zona asta si isi asuma si elemente de flamenco. Una din versiunile cuvantului “flamenco’ ’este ca isi are originea din limbajul arabic si inseamna “agricultor cantaret”. Acest dans este dansat sub acompaniamentul unei muzici frumoase, ritmice si in acelasi timp relaxante. Costumul ar trebui sa evidentieze imponderabilitatea fiecarei miscari.

DABKA - este un dans folcloric libanez. Este partea cea mai importanta a festivalurilor din vechile timpuri pana azi. Dabka este in general dansat de barbati, de femei sau de femei si barbati.

ALEXANDRIA - este al doilea mare oras din Egipt, avand mai mult trasaturi mediteraneene decat orientale. Cultura acestui oras difera de cealalta parte a Egiptului, chiar daca sunt doar225 km de Cairo. In araba Alexandria este pronuntat ca Eskandarani, un stil de dans vesel, jucaus si de foc. Costumul traditional pentru fete este o rochie si o esarfa mare (Melaya).

SHAMADAN - este un dans cu sfesnicul. In vechile timpuri acest dans era dansat la nuntile egiptene. Dansatoarea cara pe cap un sfesnic cu lumanari aprinse,aceasta fiind forma de a le ura mirilor o viata fericita impreuna. Dansatoarea face miscari usoare de solduri si piept, iar in acest timp sfesnicul trebuie sa stea stabil pe cap…un rol foarte important aici il are spatele care trebuie sa fie puternic pentrua-si putea mentine echilibru.Designul costumului ar trebui planuit cu grija ca acesta sa nu fie ars sau distrus de la ceara lumanarilor.Costumul traditional al acestui dans este:pantaloni largi si bluza scurta,sutien sau rochie lunga.

FARAONIC DANCE – cu 700 de ani in urma, egiptenii stiau cum sa danseze si acest lucru poate fi vazut in fresce si de asemenea pe peretii templelor. Pana acum tot nu stim cum dansau, dar putem anticipa cum foloseau sa inceapa fraza de dans si modul in care o foloseau pentru a termina.” Am creat miscari si combinatiile lor inspirate de vechile fresce folosind fantezia coregrafilor egipteni din zilele noastre.” (din cartea faimosului coregraf si lector de istorie Nabil Mabrouk).

RAQS SHARQI – de asemenea numit si dansul oriental din buric (“Oriental Belly Dance”). Exista multe versiuni ale acestui dans… fiecare tara il numeste altfel. De ce belly dance? Poate ca numele acestui dans vine de la cuvantul arab “Baladi” care inseamna “patrie”, “orasul de origine”. De altfel, partea principala a acestui dans consta in miscari de ‘’Baladi” dar de asemenea pot fi gasite si alte miscari din alte stiluri de dans. Intr-un cuvant putem spune ca Raqs Sharqi este compus din numeroase stiluri de dans folcloric egiptean. Din1921stilul “Baladi” era de asemenea numit Oriental Shaabi. Sigur pentru acesti 90de ani acest stil de dans a fost modernizat si amestecat cu alte stiluri de dans. Dar sa nu uitam ca Raqs Sharqi sau Oriental Belly Dance este o parte a folclorului egiptean si folclorul egiptean are mai mult de 25 de stiluri de dans si toate aceste dansuri sunt efectuate in principal de catre o parte a corpului numita “belly” (burta-buric).

TABLA – este imposibil de imaginat tarile orientale fara arabicul drum numi “TABLA”. Sunetul acestui instrument poate fi auzit oriunde in tarile arabe. Pe strazi, in bazare, in cafenele, pe vase de croaziera sau vase care fac turul Nilului, la orice nunta arabeasca etc. Tabla este cel mai popular instrument arab. Este inima muzicii si dansului oriental. Este extrem de adorat si iubit in Romania poate pentru faptul ca acest instrument ne aminteste de bataia inimii. Exista 9 feluri de tabla si din pacate nu multi oameni din Romania stiu despre asta. Speram ca in viitorul apropiat sa fie deschisa o scoala si in Romania, pentru a invatat cum se foloseste acest instrument.

TANNURA – Acest tip de Sufi-tipul de dans Tanura (Al Daraweesh) are o caracteristica foarte speciala, deoarece se bazeaza pe miscarile nelimitate in cerc ale dansatorului. Aceasta miscare de rond este o reflexie a unui concept filozofic in Islam, ritualurile Sufi fiind cunoscute ca secta Mulawia. Credinciosii din acest concept vedeau ca universul provine de la acelasi punct de rotatie.

Dansul oriental are o istorie destul de indepartata si este o arta pentru cei care cunosc cate ceva despre acest stil de dans. Este foarte adevarat ca in ziua de azi multa lume nu da prea mare atentie acestui stil de dans, mai ales la noi in Romania dar sunt alte tari care si-au deschis orizonturile catre acest stil de dans si se bucura de el mereu dand spectacole, organizand festivaluri, concursuri… aceste tari ar fi Germania,  Rusia, Polonia, Brazilia, Suedia, America, Argentina si altele. Tari care au acceptat acest stil de dans si este din ce in ce mai apreciat.

Eu sper ca prin mica mea experienta sa impartasesc tuturor fetelor, doamnelor interesate de acest dans pentru ca nu trebuie sa faci performanta din acest dans dar cum am spus in introducerea acestui material alcatuit de mine, dansul oriental ajuta la multe… iar femeia isi descopera si laturi nemaiintalnite de ea.  Sper ca aceste randuri care le-am scris sa fie citite cu drag si ma bucur ca pot impartasi din ceea ce stiu.

One thought on “Belly dance, dans oriental

  1. buna uite id meu :aly_pustoayka@yahoo.com imi place foarte mult ceea ce ai spus mai sus sunt kurioasa sa vad si niste filmulete sau poze ku dansuri orientale………mie imi place destul de mult sa dansez si as incerka sa dansez mai profesionist si belly dance ms…..daka vrei ,ma poti ajuta :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>